Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Léto 2019 - je čas se rozloučit!
 
      Léto 2019 patři bohužel již definitivně minulosti a známky nadcházejícího podzimu jsou stále zřetelnější. V přístavech panuje obvyklý ruch typický pro toto období, kdy jsou lodě svými majiteli připravovány na zimování. Při té příležitosti však v Chorvatsku ještě k návštěvě vybízí celá řada atraktivních míst i na souši a o tom mnoho skipperů jednoduše neví. SeaHelp vám proto níže přináší některé tipy.

 
1.místo: Trh lanýži v Livade

Od té doby, kdy jakýsi Giancarlo Zigante našel na Istrii největší lanýž na světě, který vážil 1.310g, kvete zde trh s tímto "bílým zlatem". Hlavním městem lanýžové oblasti je právě Livade, které se vyplatí rozhodně navšívit. Každý rok od 7.9. do 18.11. se zde konají lanýžové dny doprovázené atraktivním doprovodným programem. V této době se v místních restauracích točí vše kolem lanýžů. Jejich největší počet se nalézá na silnici z Livade směrem na Istarska Toplice. Naleznete zde restaurace a shop, kde můžete vychutnat čerstvé lanýže prakticky bezprostředně přinesené z místních lesů.

2.místo: olivový olej

Olivový olej patří k tradičním chorvatským produktům. Není ovšem každý olivový olej stejný, každý druh stromu poskytuje poněkud jiný výchozí produkt, který ovlivňuje výslednou chuť. V poslední době také slýcháme často o tom, že olivový olej bývá pančovaný obyčejným rostlinným olejem kvůli vyššímu zisku. Zejména na Istrii však existuje možnost navštívit přímo mlýny, kde se olivy zpracovávají a zde olej ochutnat. Zde také můžete olej samozřejmě nefalšovaný a ničím neředěný přímo zakoupit. Od listopadu dokonce můžete být přímo přítomni jeho lisování. Seznámíte se tak s kompletní procedurou jeho zpracování a poznáte její náročnost. Pokud na absolvování takového výletu nemáte čas, navštivte muzeum oleje v Pule a ochutnejte čerstvý nefiltrovaný olej tam.

3. místo: istrijská vinná stezka

Rozhodně není náhodou, že nejlepší chorvatská vína pocházejí z Istrie. Místní vinaři už roky musejí soupeřit s těmi italskými a svá vína přizpůsobit chutí. V poslední době se zde však začala produkovat jedinečná a chutí ojedinělá vína, která se ve srovnání s těmi italskými rozhodně nemají za co stydět. Právě na podzim je vhodná doba k návštěvě Istrijské vinné stezky, kde můžete i tato vína ochutnat.

4.místo: agroturistika

Tento u nás dobře známý druh turistiky se v Chorvatsku více či méně úspěšně prosazuje právě na severu území. Od Krku až po hranice se Slovinskem naleznete u silnic mnoho restaurací, jež jsou napojeny na vlastní hospodářství a nabízejí své často originální domácí produkty. Právě na podzim je zde ta pravá příležitost k návštěvě a ochutnání místních specialit a sklizených plodů.

5.místo: nákup na trhu

Ruku na srdce, kdy jste naposled byli nakupovat na trhu místo standardního nákupu v supermarketu? Ten, kdo se zajímá o život a kulturu v zemi, ve které tráví dovolenou by měl využít příležitost a "skočit" na nákup na právě trh. Samozřejmě, bude vás to stát víc času ale naopak vám taková návštěva umožní bližší kontakt s místními a naleznete zde i produkty, které byste v supermarketu hledali marně. Sušené fíky, houby, med či olej nebo pesto se nakonec hodí jako dárek z cest daleko spíše než standardní dárky zakoupené v místním obchodě se suvenýry. O konání trhů se informujte nejlépe v příslušné turistické centrále

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>