Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Českému jachtingu už šestý rok kraluje Lenka Šmídová
 
      24.února - Anketu o nejlepšího českého jachtaře roku už pošesté za sebou vyhrála Lenka Šmídová. V hlasování dvaašedesáti funkcionářů Českého svazu jachtingu získala 90 bodů a o 25 bodů porazila nejlepšího okruhového jachtaře v kategorii mužů Michala Hrubého.

 
Cenu převzala při dnešním slavnostním vyhlášení v Praze. Stříbrnou olympijskou medailistku z Atén o trůn nepřipravila ani výměna lodě, místo v kategorii Evropa sbírala úspěchy na dvouposádkové lodi 470. S Američankou Elizabeth Kratzigovou se překvapivě prosadily už první rok, na mistrovství světa skončily čtvrté, když se v průběhu regaty pohybovaly na medailových pozicích.

Před rokem Šmídová nevěděla, jak bude po vyřazení Evropy z olympijského programu vypadat její budoucnost. Nejdřív vyzkoušela novou olympijskou třídu Laser Radial, ale ta se jí nelíbila, tak zakotvila u třídy 470. "Velká očekávání jsem před sezonou neměla. Až když jsme s Elizabeth skončily páté na prvních závodech v Holandsku, uvědomila jsem si, že už v prvním roce můžeme bojovat o přední umístění," uvedla v rozhovoru pro ČTK. Po regatě v Nizozemsku přišlo mistrovství světa, kde sahaly po medaili, ale skončily čtvrté. "Určitě nás to po tom průběhu mrzelo, nejen sobě, ale i všem ostatním v této třídě jsme tím vyrazily dech," uvedla. Polovinu svého poháru za vítězství v anketě věnovala Američance, která jí zasvětila do tajů dvouposádkové lodi.

"Úspěchy nejsou jen o kormidelníkovi, práce je rozdělena padesát na padesát," vysvětlila. Přípravu na novou sezonu Šmídová s Kratzigovou zahájily v listopadu a prosinci tréninkovými kempy v Portugalsku. Celý leden pak trénovaly v Miami, kam se Šmídová hned v neděli vrací na posledních deset dní přípravy. Vrchol sezony pro česko-americkou posádku přijde na zářijovém mistrovství světa v Číně, které je zároveň prvním kvalifikačním závodem pro olympijské hry v Pekingu. Účast si zatím zajistit nemohou, protože Kratzigová dosud nemá české občanství. Na jeho získání se však už pracuje. "Elizabeth má v Čechách dlouhodobě trvalý pobyt, což je první předpoklad," uvedla Šmídová, podle níž by mohly o olympijskou účast začít bojovat v roce 2007.

Výsledky:

Jachtař roku: 1. Šmídová 90 bodů, 2. Hrubý 65, 3. Fenclová 48. Okruhový jachting: Muži: 1. Hrubý, ženy: 1. Šmídová. Námořní jachting: 1. Mareček. Junior roku: 1. Fiala. Juniorka roku: 1. Mrzílková.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>