Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Řekové postavili kopii lodě Argonautů, poplují za zlatým rounem
 
      18. září - Atény - Řečtí archeologové dokončili ve spolupráci se staviteli lodí po několika měsících stavbu kopie bájného Iásónova plavidla Arga, s níž se chystají vydat "po stopách" plavby Argonautů za zlatým rounem.

 
Podle legendy plul Iásón z řeckého přístavu Iólkos (dnešní Volos) do černomořské Kolchidy, která se dnes nalézá na území Gruzie. Odtud měl na příkaz svého strýce Pelia přivést zlaté rouno, jež tím podmínil postoupení trůnu Iásónovi, kterého za jeho dětství připravil o vládu. Iásón a jeho druhové (Orfeus, Hérakles a další) se však za pomoci dcery kolchidského krále Médey rouna zmocnili a po mnoha dobrodružství se vrátili do Iólku.

Řečtí archeologové se při stavbě kopie snažili přesně držet dochovaných zmínek o možné podobě Arga, které bylo postaveno z piniového dřeva dopraveného z hory Pelión. Loď byla vybavena jednou plachtou a 25 páry vesel.
Legenda říká, že na práci starověkých stavitelů dohlížela sama bohyně Aténa, která také dodala dubové dříví obdařené schopností mluvit, a tak varovat Argonauty před hrozícím nebezpečím.

Padesátičlenná mezinárodní posádka se chystá na plavbu, která bude kopírovat Iásónovu trasu, vydat po nezbytných testech příští rok v létě. Trvat by měla zhruba dva měsíce a řečtí archeologové doufají, že jim pomůže rozšířit poznatky o lodní dopravě ve starověku.
Podobný praktický historický výzkum podnikl v minulosti například norský dobrodruh Thor Heyerdahl, který na voru Kon-Tiki, vyrobeném z balzového dřeva, zopakoval v roce 1947 cestu prvních obyvatel Polynésie z Jižní Ameriky přes Tichý oceán. Na člunu Ra II, který byl věrnou napodobeninou egyptské plachetnice z rákosu a papyru, zase přeplul v roce 1970 Atlantský oceán.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>