Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Pozdrav ze Sydney
 
      
Pozdrav všem, kteří nemohou být při tom - z dějiště letních olympijských her. Počasí se stále vylepšuje. Dnes je kolem 25°C, ale fouká krásná brýza. Vzhledem k tlakové výši, která se sem nasouvá, bude pravděpodobně převládat velmi pěkné počasí.

 
Přiletěli jsme společně s několika českými a slovenskými sportovci 12. září. Kupodivu tu nikdo nechodí po rukou hlavou dolů, pouze můj kompas na hodinkách ukazuje zcela opačně. Přestože končí zimní období, je zde krásné teplo. Na letišti je vše perfektně zorganizováno a desítky lidí zde ve dne v noci očekávají přílet známých sportovců. Celé město, ba celý kontinent a pravděpodobně i celá planeta, žije olympiádou. Vše se točí kolem her. Na ulicích jsou umístěny obří obrazovky, informační centra a mnoho lidí v uniformách organizátorů, napomáhá pohodovému průběhu. Prodává se zde spoustu suvenýrů, dokonce i plácačky na mouchy jsou ve znamení pěti kruhů.

Naši sportovci se ve směs přesunuli do olympijské vesnice. Atleti se však připravují v Cambeře, aby na ně nedoléhala trochu nervózní atmosféra. Individuální ubytování si zvolili např. Martin Doktor a několik dalších sportovců. Také jachtařka Lenka Šmídová uvažuje o změně bydliště. Lenka se zdá být v psychické pohodě. Každý den vyplouvá na pravidelný trénink. Stejně tak trénuje i jachtař Michael Maier, který dnes absolvoval, doufejme, již poslední část měření. V silném větru se mu poškodil závěs ráhna na jeho nejlepším stěžni, ale díky spolupráci s ostatními závodníky, se mu podařilo vše opravit. Doufejme, že také Michal nalezne potřebný klid a psychickou pohodu k boji o medaile.

Včera jsme absolvovali společnou večeři u italského reprezentanta Luka Devottiho, který s Michalem již několik měsíců trénuje. Nejprve jsme s Lukou a jeho osobním trenérem přes fitnees, Štefanem Justem, vyrazili na nákup. Ve velkém obchodním centru jsme zaparkovali auto ve 3. patře garáží a šli nakupovat. Při návratu jsme vůz nenalezli ani v jednom z pater. Po půl hodině hledání jsme objevili ještě jedny identické garáže ve kterých jsme našli naše auto na svém místě. Jízda po levé straně je strašná, ale chození po ulici je ještě horší. Když jsem si zvykl na auta přijíždějící zprava, málem mi převálcovalo auto v jednosměrce jedoucí z druhé strany. K Lukovi na večeři přišel také několikaletý meteorolog italského týmu. Ten mu v tajnosti předal několik zásadních informací, zejména o stáčení větru při oteplování jinak velmi studené vody. Přesně zmapované jsou i proudy, poryvy větru a větrné změny. Dozvěděli jsme se také o dvouměsíční fyzické přípravě a důsledné stravě. To vše se zde projeví na výkonu. Luka má svůj vlastní apartmán a snaží se chovat jako na kterékoliv jiné regatě.

Dnes jsem potkal také závodníky jiných tříd: nejmladší účastníky závodící ve třídě 470 z Polska, závodníky z Norsaka a Ukrajiny, závodící v mé oblíbené třídě 49er, ale také olympijského vítěze z Atlanty Matheuse Kusnierevice z Polska. Ten je pravděpodobněnejvětším favoritem ve třídě Finn. Stále se však zlepšuje Ian Percy, který bude startovat z úplně novým stěžněm. Luka má prý velkou rychlost, ale doufejme, že se nevíce bude dařit Michalu Maierovi. Ve třídě Laser je největším favoritem Brazilec Scheidt, Brit Ainslie, ale nejvíce zde má natrénováno Australan Blackburn. Ve třídě Tornádo se nyní vedou spory o neproměřitelné trampolíně Australské posádky Bundock - Forbes. Ta by jim v případě uznání, usnadnila jízdu po jednom plováku.

To jsou tedy informace o jachtingu. Kolem tohoto sportu se však točí téměř vše. Je to jachtařská olympiáda. Dokonce i velmi krásný Český olympijský dům, je vyzdoben v jachtařském stylu. Dům bude oficielně otevřen v pátek. Je umístěn ve Woolloomooloo bay, kousek od slavné Opery.

Já jsem dnes oficielně převzal loď Mattoni (Beneteau First 33.7). Jedná se o krásnou kajutovou plachetnici, kterou poskytuje firma Mattoni k dispozici všem sportovcům, aby zde mohli relaxovat před svými výkony. Být kapitánem této lodi je pro mě sice ctí, ale v provozu, který zde panuje to bude velká zodpovědnost. Na loď se dostane také spousta význačných sportovních a politických osobností.

Vše zde probíhá za zvýšených bezpečnostních opatření. Jsou kontrolovány auta přijíždějící ke sportovištím, ale také na vodě se k závodníkům nikdo nepřiblíží. Věřme, že vše bude OK!!!

S pozdravem z plachetnice Mattoni

David Křížek

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>