Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Baťův kanál by do Kroměříže mohl být splavný za čtyři roky
 
      Bělov (Zlínsko) 19. ledna (ČTK) - Dopravně významná vodní cesta Baťův kanál by z Otrokovic do Kroměříže mohla být prodloužena za čtyři roky.

 
Proplutí tohoto úseku nyní brání jez Bělov. Ředitelství vodních cest (ŘVC) proto chce v tomto místě vybudovat plavební komoru. Investice přijde na 182 milionů korun. Peníze půjdou ze Státního fondu dopravní infrastruktury, řekl dnes ČTK Jan Bukovský z ŘVC.

Projekt je v současné době ve fázi posuzování vlivu na životní prostředí. Pokud půjde vše podle plánu, územní rozhodnutí by Ředitelství vodních cest mohlo získat letos na podzim. Stavbu by poté zahájilo v roce 2012. Součástí projektu je i přemostění pro silnici třetí třídy Otrokovice - Bělov.

Komora umožní proplouvání turistických plavidel a malých osobních lodí. "Výstavba umožní napojení turistického centra Kroměříže na atraktivní rekreační vodní cestu a rozšíření využití turistického potenciálu celého území ležícího podél Baťova kanálu a řeky Moravy," uvedl Bukovský.

Unikátní vodní cesta vloni zaznamenala rekordní zájem turistů. Navštívilo ji přes 65.000 lidí. Stejně jako v předchozích letech i loni rostl počet návštěvníků, kteří zde trávili více dní na obytných lodích.

Baťův kanál sloužil dříve k přepravě lignitu z Jižní Moravy do Baťových závodů. Obnovený je nyní v celé své původní délce. Kromě prodloužení do Kroměříže se připravuje i prodloužení do Hodonína.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>