Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Dvě nové základny Sea Help v Pule a Rabu
 
      Sea-Help, největší evropská havarijní a záchranná služba pro rekreační plavbu,

 
která poskytuje pomoc v situacích, kdy "věci nejdou podle plánu" , vždy sleduje námořní vývoj oblastí;z tohoto důvodu byl počet, umístění a velikost základen již v minulosti několikrát přizpůsoben zvýšenému počtu operací. Dalším logickým krokem je zřízení dvou nových základen v Pule-Verudě na jihu Istrie a v přístavním městě Rab od 1. července 2022.

Od 1. července 2022 jsou sportovní kapitáni v okolí jižního cípu Istrie, v Národním parku Brijuni a Kvarneru ještě bezpečnější, protože od tohoto data - a tedy včas pro letní sezónu 2023 - je v přístavu Veruda v Pule k dispozici další, osm metrů dlouhý záchranný člun. Osvědčený člun Pischel RIBLine 8.0 je plně vybaven pro profesionální použití jako záchranný člun a díky dosahovaným vysokým rychlostem může být na místě zásahu v co nejkratším čase.

"Vzhledem k neustále rostoucímu počtu zásahů a často velkým vzdálenostem v této mořské oblasti bylo dalším logickým krokem společnosti SeaHelp zřídit v této oblasti, která je pro rekreační plavbu tak důležitá, vedle Poreče další, druhou základnu pro ještě lepší pokrytí oblasti Istrie," říká Wolfgang Dauser, ředitel společnosti SeaHelp. Jako základna SeaHelp byla vybrána Marina Veruda na východním břehu stejnojmenného zálivu v Pule, protože s vedením přístavu již dlouhodobě existuje dobrá spolupráce.

Druhá nová základna zahájila provoz na ostrově Rab 1. července 2022. "Kolem ostrova je mnoho mělčin a nebezpečných útesů, na které sportovní kapitáni opakovaně narážejí," říká Wolfgang Dauser. Doposud byl Rab obsluhován z Punat, vzdáleného asi 25 námořních mil na sever nebo ze základny v Lošinji, která je vzdálená asi 30 námořních mil jižním směrem.

Novou provozní lodí v Rábu je 28 stop (9,18 m) dlouhý a až 2,95 m široký víceúčelový sportovní člun Axopar 28 Cabin ze stejnojmenné finské loděnice, který je velmi oblíbený i v soukromém sektoru mezi sportovními skippery. Jedná se o multifunkční loď s moderním, dynamickým stylem v kombinaci s obratným a úsporným trupem.

Loď, která byla přestavěna pro tento účel, se vyznačuje velmi dobrými plavebními vlastnostmi i na rozbouřeném moři a kromě veškerého důležitého záchranného vybavení a pohodlné kabiny je vybavena také dvěma závěsnými motory, z nichž každý má výkon 200 koní.

ACI Marina Stadt Rab byla vybrána jako základna Sea-Help, protože přístav má "výhodnou výchozí polohu" a "v bezprostřední blízkosti je k dispozici čerpací stanice a jeřáb", říká ředitel Sea-Help Wolfgang Dauser. Pro záchranné operace je však "jedno, zda záchranný člun kotví v centru, na severu nebo na jihu ostrova Rab", protože "i do nejodlehlejšího koutu a každé zátoky" se nyní "s novým záchranným člunem Axopar, který dosahuje nejvyšší rychlosti přes 40 uzlů (74 km/h), bezpečně dostanete během pouhých 15 minut".

V případě nouze můžete zavolat na zásahové lodě SeaHelp z Puly a Rábu na telefonní číslo 00800 112 00 112 nebo 0043 50 43 112 nebo pomocí praktické aplikace SeaHelp.

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>