Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Povodí Vltavy a Vodní záchranná služba ČČK instalují nové informační tabule.
 
      Státní podnik Povodí Vltavy a Vodní záchranná služba ČČK rozšířili vzájemnou spolupráci v oblasti osvěty, s cílem pomoci zachránit lidské životy při pobytu nejen na vodě. Obě organizace proto zahájí instalaci názorných informačních tabulí u některých z nejvíce navštěvovaných vodních nádrží v Česku.

 
První z nich byla slavnostně odhalena v sobotu 15. července 2023 v lokalitě Nová Živohošť u Slapské přehrady při akci Bezpečně u vody pořádanou Policií České republiky a která se konala společně s vodními záchranáři.

"Ze strany široké veřejnosti pozorujeme rostoucí oblibu rekreačních a sportovních aktivit u vody a ve vodě, a to nás těší, protože tyto činnosti přispívají k všestrannému rozvoji člověka a prohlubují jeho kladný vztah k vodě a k přírodě vůbec. Zároveň ale rostou i naše obavy o život a zdraví vodních rekreantů a sportovců, kteří v řadě případů bohužel podceňují nebezpečí na vodních tocích a nádržích nebo naopak přeceňují vlastní síly a zbytečně riskují. Proto jsme se rozhodli spolu s kolegy z Vodní záchranné služby ČČK podniknout další opatření k prohlubování osvěty a pomocí názorných informačních tabulí upozornit veřejnost na možná nebezpečí a rizikové chování při pobytu na vodě a v její blízkosti. Tyto tabule budeme instalovat na místech s vysokou koncentrací osob, jako jsou pláže, vývaziště plavidel, poblíž restaurací u břehů a podobně, a to pro začátek u vodních nádrží Lipno, Orlík a Slapy," vysvětluje generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

"Dále bychom chtěli tyto tabule v jejich upravené podobě instalovat i na řeky, které jsou využívány vodáky, zejména pak k jezům a do kempů. Vnímáme nutnost edukace lidí u vody, jak poskytnout první pomoc. Proto jsme ke spolupráci i přizvali odborného partnera, Českou resuscitační radu, se kterou jsme tento projekt odborně konzultovali. A v neposlední řadě je partnerem také aplikace Záchranka, což je mobilní aplikaci pro volání zdravotnické záchranné služby s vaší přesnou lokalizací. Navíc má v sobě mnoho dalších užitečných funkcí, a proto jí doporučujeme ke stažení," dodává prezident Vodní záchranné služby ČČK David Smejkal.

Ing. Hugo Roldán
tiskový mluvčí
odd. styku s veřejností
hugo.roldan@pvl.cz
Tel.: 221 401 960
GSM: 734 641 760
www.pvl.cz
www.facebook.com/povodivltavy

Mgr. David Smejkal
prezident
Vodní záchranná služba ČČK
smejkal@vzs.cz
GSM: 603 437 869
www.vzs.cz
IG: https://www.instagram.com/vzscck/
FB: https://www.facebook.com/VZSCCK

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>