Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Lodě z Ruska nedostane stát, ale soukromé České loděnice
 
      Vlastníkem lodí typu "řeka-moře", kterými Rusko uhradí část svého dluhu vůči České republice, se nestane stát, ale soukromá společnost České loděnice. Ta bude lodě pronajímat česko-ruské rejdařské firmě, která je bude provozovat v Baltském moři.

 
Stát bude od Českých loděnic dostávat část plateb, které ony za pronájem plavidel zinkasují. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes. Zrod nové české námořní flotily nevznikl podle listu v hlavách politiků. S plánem získat výměnou za umazání dluhu lodě přišel podnikatel Jindřich Brettl, který je od roku 1999 vlastníkem Českých loděnic.

Deník připomíná, že ještě loni spočíval plán v tom, že třicet lodí Valdaj, určených pro kombinovanou říční a mořskou plavbu, získá stát a České loděnice za ně zaplatí nikoliv do Ruska, ale ministerstvu financí. Loděnice se k pravidelným platbám státu zavázaly smlouvou, první peníze mají přijít příští rok. Platit státu musí zhruba tři roky od okamžiku, kdy bude loď spuštěna na vodu. Hodnota jednoho plavidla je deset miliónů dolarů. V konečném součtu by měl státní rozpočet získat přes polovinu této částky z každé lodi. To však, jak upozorňuje MfD, bude trvat roky. Až firma splatí, k čemu se zavázala, bude lodě pronajímat dál a výtěžek si bude nechávat. Ruská firma Severnaja Verf vyrobí tři nákladní lodě Valdaj ročně. Loni se podepsala smlouva na tři kusy pro ČR. První loď by měla být hotova letos v létě.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>